Det är inte händelserna som oroar oss, utan hur vi uppfattar dessa händelser.
— Epiktetos, stoisk filosof (55-135 eKr), Handbok i livets konst

Det är alltså inte själva händelserna i sig som kan hota oss, utan hur vi väljer att se på händelserna. Händelserna i sig är inte bedrövande, utan hur människan uppfattar händelsen. 
För Epiktetos är det grundläggande att acceptera livet såsom det kommer till oss, och att med saktmod och jämnmod ta emot allt, lidande såsom glädje. Det enda människan ändå kan påverka, är det som rör henne själv. Det yttre som är utanför hennes kontroll är det onödigt att slösa sin energi på. Man ska älska sitt öde.

Ingen annan kan skada dig om du inte själv vill det, och du blir aldrig sårad förrän du tycker att du har anledning att bli det.
— Epiktetos, stoisk filosof (55-135 e Kr), Handbok i livets konst

Kognitiv Beteendeterapi (KBT) är en terapiform med tydliga avtryck redan i Antiken likväl som stora beröringspunkter med Buddhismens tankegångar och förhållningssätt. Här finns klara kopplingar och väldokumenterade erfarenheter från psykodynamiskt arbete bl a via en av KBT:ns föregångare Aaron Beck som inledde sin bana som utövande psykoanalytiker.
Idag ser vi ”Tredje vågens” kognitiva terapi utökas med fler användbara verktyg såsom Mindfulness (Medveten Närvaro), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och CFT (Compassion Focused Therapi).

KBT är en evidensbaserad psykoterapeutisk behandlingsmetod där patienten inbjuds till en gemensam forskningsresa tillsammans med terapeuten. En resa som syftar till förändring genom att uppmärksamma samt korrigera automatiska negativa tankar. Genom att identifiera och ifrågasätta dysfunktionella scheman kan vi ändra på våra personliga mönster och komma tillrätta med emotionella problem.

Vårt beteende i olika sammanhang styrs till stor del av hur vi i grunden uppfattar oss själva och omvärlden tillsammans med vår samlade erfarenhet av hur vi tidigare bäst hanterat liknande situationer. Uppfattningar och erfarenheter som kan vara både medvetna och omedvetna.

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka
— Albert Einstein (1879-1955)